Elke maand nodigen we een expert uit om een lezing te geven over zijn of haar vakgebied. Deze spreker licht één of meerdere aspecten van de sterrenkunde, weerkunde en/of ruimtevaart toe en maakt deze voor een breder publiek begrijpelijk.
De uitdijing van het heelal is een van de meest fundamentele eigenschappen van ons universum. In 1929 ontdekte Hubble dit fenomeen, dat sindsdien bekendstaat als de Hubble-expansie. Einstein’s zwaartekrachtwetten verklaren dit binnen wat we het standaardmodel van de kosmologie noemen. Lange tijd leken alle waarnemingen keurig in dit model te passen.
Maar nu, met steeds preciezere metingen, onder andere van de James Webb Telescoop, ontstaat er een spanningsveld: de zogenaamde "Hubble trouble". Er bestaan namelijk twee verschillende waarden voor de Hubbleconstante, één gebaseerd op gegevens uit het vroege heelal (de kosmische achtergrondstraling) en één uit onze directe omgeving, het recente heelal.
Prof. dr. John Heise legt uit hoe dit kan en wat dit voor ons begrip van het heelal kan betekenen.
Over de spreker
John Heise werkt sinds de jaren 70 bij SRON en is een expert in hoge-energie-astrofysica. Hij ontdekte diverse röntgenbronnen en zijn team lokaliseerde in 1997 voor het eerst gammaflitsen, waarvoor hij in 1998 de Bruno Rossi Prijs ontving. Hij is bijzonder hoogleraar aan de Universiteit Utrecht en won in 2002 de Descartes Prijs voor Europese samenwerking.
Praktische Informatie
Datum: 21 november 2024
Locatie: Zocherlounge, Zoucherlaan 1, Bloemendaal
Aanvang: 20:00 uur
Toegangsprijs voor de lezing is €6,-. Donateurs betalen €4,- met hun kortingscode
Aanmelden is verplicht
Aanmelden
U moet zich aanmelden voor deze lezing. Dat doet u via deze link.