Achtergrond afbeelding

Nieuws

Sterrenkijkdagen Poster

Landelijke Sterrenkijkedagen 2024

vrijdag 26 januari

Op 15 en 16 maart 2024 doen wij weer mee aan het het langstlopende sterrenkundige publieksevenement, de Landelijke Sterrenkijkdagen van de KNVWS!

Bij ons kan op deze dagen onder begeleiding door onze telescopen worden gekeken bij helder weer. Op deze avonden zijn bij ons door de telescoop de maan, de planeet Jupiter, de Orion Nevel en vele sterrenclusters te zien. Ongeacht het weer is er is altijd een presentatie over het heelal. Op de zaterdag middag kan door een speciale zonnetelescoop naar de zon worden gekeken.

Zoals vorige jaren kan het heel druk worden, en daarom is het nodig om te reserveren.

Bekijk hier wanneer wij precies open zijn, en hoe je kan reserveren.

;
Melkweg bijgesneden astrofotografie cursus

Cursus astrofotografie inschrijving geopend

vrijdag 10 november

Al tientallen jaren geven wij onze basis cursus sterrenkunde, met veel succes. Dit gaan wij voor het eerst een alternatieve cursus aanbieden, een introductie in Astrofotografie.

Bij de cursus wordt gericht op foto's maken van de melkweg, de maan, planeten, en deep sky objecten zoals sterrenstelsels en nevels. Geleid door Arenda Schuurman en Arno-Mark Blesgraaf begint op woensdag 6 December de eerste les. In februari begint meteen een tweede cursus waar ook al voor kan worden ingeschreven.

Meer informatie over de cursus vind je hier.

Melkweg bijgesneden astrofotografie cursus
Thor's Helmet astrofotografie cursus
Maan astrofotografie cursus
;
Nacht van de Nacht poster

Nacht van de Nacht 2023 valt samen met een gedeeltelijke maansverduistering

zaterdag 7 oktober

Op zaterdag 28 oktober is het de Nacht van de Nacht, een jaarlijkse viering van het donker op de start van wintertijd. Wij zijn zoals ieder jaar speciaal open.

Dit jaar valt deze viering samen met een gedeeltelijke maansverduistering die begint om precies 20:00, en eindigt om 00:28 uur. Het is zeldzaam dat een verduistering zo goed samen valt met onze openingstijden!

Wel is deze verduistering enkel in de bijschaduw waardoor de maan niet bloedrood wordt, maar enkel een beetje donkerder. Waarschijnlijk is de gedeeltelijke verduistering alleen goed te zien tussen 21:35 en 22:54.

Meer informatie over de maansverduistering hier.

We verwachten dat het EXTREEM druk wordt, en daarom is het nodig om te reserveren. Dit kan hier. Bij geen reservering kunnen wij je niet binnen laten omdat de sterrenwacht waarschijnlijk vol is.

;
Weekend van de wetenschap poster

Weekend van de Wetenschap 2023

dinsdag 26 september

In het weekend van 7 & 8 oktober is het Weekend van de Wetenschap 2023, een evenement waar wij al jaren met plezier aan mee doen. Ook dit jaar zijn wij op vrijdag 6 oktober en zaterdag 7 oktober geopend speciaal voor het weekend van de wetenschap.

Bij ons kan op deze dagen onder begeleiding door onze telescopen worden gekeken bij helder weer, en er is altijd een presentatie over het heelal. Op de zaterdag middag kan door een speciale zonnetelescoop naar de zon worden gekeken.

Vanwege drukte in vorige jaren is het nodig om te reserveren. Hier kan je kijken wanneer we precies open zijn en je tijdslot reserveren.

;
50 Jarig jubileum open deur met balonnen

Start van 50 jarig jubileum seizoen

zondag 10 september

Op vrijdag 1 september, na maanden hard werk, openden wij feestelijk onze nieuwe zaal. We hebben een nieuwe interactieve hoek, met een weegschaal, kijkgaten en interactieve zuil. Daarnaast is de balie flink opgeknapt en verplaats naar de ingang toe. Achter de balie worden de planeten uitgelicht op schaal en met fotos.

Verbouwde balie en planeten hoek
Verbouwde interactieve hoek

Dr. Martien Jacobs van de KNVWS hield een toespraak over het belang van volkssterrenwachten in Nederland, en hoe bijzonder het is om een sterrenwacht in de buurt te hebben.

Prof. Henny Lamers gaf een korte lezing over Nicolaus Copernicus, de poolse astronoom waar wij onze naam van lenen.

Dr. Martien Jacobs van KNVWS geeft een toespraak
Prof. Henny Lamers geeft een lezing over Nicolaus Copernicus

Achter de stoelen hebben wij nu ruimte voor een wisselende expositie. En het onderwerp van onze eerste expositie? Nicolaus Copernicus natuurlijk, en zijn invloed op de sterrenkunde over de eeuwen. Burgemeester Roest opende de nieuwe expositie officieel.

Burgemeester Roest opent expositie
;
Sluis weghalen tijdens verbouwing

De sterrenwacht is in verbouwing

zondag 9 juli

De afgelopen 20 jaar hebben wij al dezelfde zaalindeling, met de prachtige fotos van de Hubble Space Telescoop, en de planeten schaalmodellen met gewichten. We hebben daar ontzettend veel plezier van gehad, maar nu gaan we toch verandering in onze zaal aanbrengen.

Vier werkgroepen van vrijwilligers zijn hard bezig. Zo is de hele zaal al opnieuw geverfd, wordt de balie vernieuwd en wordt onze sluis verkleind. Daarnaast komt er een interactieve hoek en een zelfgemaakte expositie.

Vanaf 1 september zijn we weer open voor het nieuwe seizoen, met een feestelijke opening.

Paarse muur verven
Opgeknapte balie en planeten hoek
;
instagramfacebookyoutube

© 2024 Volksterrenwacht Copernicus.